חקלאות בת קיימא

במהלך השנים האחרונות עלתה משמעותית המודעות להשלכות הסביבתיות של המין האנושי, עקב ייצור פסולת,
זיהום וגדילת האוכלוסייה בקצב מסחרר. מאמצים רבים ופעולות ממשיות ננקטות כדי לשנות את פני הדברים, זאת כדי להבטיח שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מכל מה שיש לעולמנו להציע. אחד הפתרונות המצליחים והמניבים ביותר הוא החקלאות האקולוגית. במאמר הבא נסביר, מה עומד מאחורי השיטה? אילו פתרונות היא מביאה למין האנושי וכיצד היא עושה זאת?

מהי חקלאות בת קיימא?

חקלאות אקולוגית או בשמה העברי, חקלאות בת קיימא כוללת בתוכה את כלל שיטות עיבוד האדמה והיבול, שנועדו לספק לאנושות את צורכי המזון שלה לצד שמירה על הסביבה. חקלאות בת קיימא מתעלת שיטות חקלאות מודרניות שעושות שימוש בטכנולוגיה מתקדמת, זאת כדי להביא לשימוש מאוזן והוליסטי במשאבים שונים. בכך מביאה חקלאות זו לגידול של יבולים איכותיים תוך הפחתת רמות הזיהום, שימוש מועט במים וטיפוח אדמה בריאה ומאוזנת.

מה המטרות של חקלאות בת קיימא?

בעקבות ייצור פסולת מוגבר, זיהום אוויר וגידול האוכלוסייה, גידול היבולים הפך למשימה קשה יותר מבעבר, אך ביקוש המזון רק הולך וגדל. לחקלאות בת קיימא מספר מטרות מרכזיות המבקשות להביא לפתרון הבעיות הללו, להצליח לספק את כמות המזון הדרושה להמשך שגשוג האנושות ולשמור על הסביבה למען הדורות הבאים. 

בעולם כיום ישנו משבר מים שאינו מאפשר לחקלאים לספק את הכמות הדרושה לגידול נאות של יבולים. לכן, אחת ממטרותיה של החקלאות בת הקיימא היא לספק פתרונות השקיה מתקדמים, העושים תיעול מדויק יותר של כמות המים העומדת לרשותם של החקלאים. 

מטרה נוספת של חקלאות בת קיימא היא להביא להפחתת זיהום אוויר באזורים החקלאיים. זאת כדי להבטיח כי היבולים המובאים לצרכן יהיו טעימים, איכותיים וכאלה שאינם מכילים חומרים המסכנים את בריאותו. מטרה נוספת היא לטפח את בריאות האדמה החקלאית. אדמה בריאה וחזקה תהיה מלאה בחומרים מזינים, תטפח יבול חזק ותתרום להרחקת מזיקים ולמניעת השתלטות של עשבים שוטים.  

הרחקת מזיקים אקולוגית נמנית גם היא עם מטרותיה של חקלאות מסוג זה. הדברת מזיקים באזורים חקלאיים רבים נעשית באמצעות שימוש ברעלים ומלכודות, כדי להרחיק חרקים הפוגעים ביבול וחיות הניזונות ממנו. הדברה מסוג זה פוגמת במאזן האקולוגי בשל הפגיעה בחיות הללו. בנוסף, השמדת מזיקים באמצעות רעל מביאה לא פעם להתחזקות המין ופיתוח עמידותו לאמצעי ההדברה, כך שבעיה זו חוזרת ונשנית, וקשה יותר להתגבר עליה. 

בדומה לנעשה בתעשיות אחרות, גם בחקלאות בת קיימא אחת מהמטרות היא להביא לשימור אנרגיה וייצור אקולוגי של אנרגיה. גידול יבולים באדמה חקלאית דורשת לא מעט אנרגיה, בין אם מדובר במערכות השקיה, חשמל, תפעול כלי־רכב חקלאיים ועוד. חקלאות בת קיימא מסייעת לחקלאים לנצל בצורה נכונה את משאבי האנרגיה ואף ליצור בעצמם את חומרי הדלק הנחוצים לעבודתם מחומרים טבעיים. 

אילו אתגרים ניצבים בפני האנושות כיום שחקלאות בת קיימא עוזרת להתגבר עליהם?

עקב ניצול לא זהיר של משאבים, ניצבת כעת האנושות בפני אתגרים לא פשוטים. אותם אתגרים הם אלה שהביאו לשלל הפתרונות שאותן מציעה חקלאות בת קיימא, והם אלה המעודדים את אנשי החזון להמשיך ולמצוא פתרונות חדשים כל הזמן. 

אחד האתגרים הבולטים ביותר בפניהם ניצבת האנושות כיום הוא ללא ספק המחסור במים. אין זה סוד שגידולים חקלאיים דורשים השקיה בכמויות מים אדירות. למעשה, צריכת משאבי המים בעולם החקלאות היא בין הגדולות ביותר בקרב התעשיות השונות. מים הם משאב חיוני לקיום חיים אנושיים כידוע, ואיננו יכולים להרשות את ניצולם עד תום. חקלאות בת קיימא מסייעת להתגברות על אתגר זה באמצעות פיתוח אמצעי השקיה ממוקדים, המעבירים את כמות המים הדרושה בלבד ליבול מבלי להביא לבזבוז. 

אתגר נוסף שעמו מתמודדת האנושות הוא כמובן ייצור פסולות וזיהום עקב שימוש במשאבים שאינם מתחדשים. החקלאות האקולוגית פיתחה שיטות שבהן נעשה שימוש במשאבים מתחדשים בכל אפיקי החקלאות. לצד זה פותחו דרכים לשפר את ניצולם של המשאבים שאינם מתחדשים, זאת כדי למנוע פסולת מיותרת. 

החקלאות התעשייתית מביאה לפגיעה חמורה ביותר במאזן האקולוגי עקב הדברה, זיהום האדמה ושימוש בדשן כימי. חקלאות בת קיימא פועלת בדגש הוליסטי, כלומר שילוב של האורגניזמים החיים באדמה החקלאית בתוך תהליך הגידול. שיטה זו מביאה לשמירה על הסביבה כמובן, אך גם לרווחים כלכליים גדולים יותר. 

כיצד מקיימת חברת רוטס חקלאות בת קיימא עם הטכנולוגיה שפיתחה?

חברת "רוטס" פיתחה מגוון טכנולוגיות שנועדו להקל על גידול יבולים בשיטת חקלאות בת קיימא. אחת מטכנולוגיות אלה היא המערכת לניהול טמפרטורת בית השורשים. מערכת זו מסייעת לשמור על טמפרטורת הצמח בטווח אופטימלי לגידול מהיר ואיכותי. כמו כן המערכת מאפשרת הפחתה בחומרי דישון והדברה ואף מביאה להפחתה בהוצאה על שימוש באנרגיה. 

טכנולוגיה נוספת שאותה פיתחה "רוטס" היא מערכת ניהול טמפרטורת בית השורשים המשלבת השקיה ודישון. מוצר זה גם הוא מנהל את טמפרטורת הצמח, אך באמצעות שילוב מערכת ההשקיה והדישון ישנה שליטה מקסימלית בגידול הצמח. מערכת זו מספקת את האפשרות לגידול ממוקד של כל צמח וצמח באמצעות שימוש בטפטפות, כך למעשה אין בזבוז של אנרגיה ומשאבים יקרים. השליטה במערכת זו יכולה להתבצע לגמרי בשליטה מרחוק דרך המחשב או הנייד. 

השקיה בעיבוי שאותה פיתחה "רוטס", מבקשת להביא לפתרון בזבוז המים והיא אכן מצליחה בכך. מערכת זו היא עצמאית לגמרי ועושה שימוש באנרגיה סולארית. מערכת ההשקיה מביאה לעיבוי של הלחות הנמצאת באוויר על גבי צינורות ייחודיים. צינורות אלה מזרימים את המים שנקוו אל עבר היבול החקלאי לשם השקיה וקירור. מטרתה של מערכת זו היא למקד את ניצול המים ולהביאם אל הצמח בדרך אקולוגית.