חקלאות מדייקת

מדינת ישראל ידועה בשנים האחרונות כאחת המדינות המובילות בתחום החקלאות והחדשנות בעולם. פיתוחי הטכנולוגיה המודרניים מאפשרים להתמודד עם אתגרי החקלאות במאה ה-21 בארץ בפרט ובעולם בכלל. שינויים אקלימיים, קצב גידול האוכלוסייה העולמית, פיתוח עירוני וצמצום שטחי החקלאות, מחסור במים, מגמת צמצום השימוש בחומרים כימיים ומחסור בעובדי חקלאות הביאו לצורך בפיתוח חדשני של יכולות חקלאיות מתקדמות. 

 

חקלאות חכמה יותר

לחקלאות יש צורך וביקוש, וכמו בכל תחום שבו הצורך הוא אבי כל המצאה, גם בתחום החקלאות המדע התגייס כדי ליצור דרכים לשיפור התוצרת החקלאית במקביל לצורך בצמצום כוח האדם, שמירה על איכות הסביבה, שליטה בשלבי הגידול ופיתוח של סוגים מגוונים וזנים שונים. אם בעבר החקלאי נדרש לבצע את עבודתו בעזרת כלי עבודה ידניים ובהמות עבודה, עם השנים פותחו שיטות יעילות יותר כמו ממטרות, טפטפות, טרקטורים ומחרשות מסוגים שונים. בעשור האחרון החקלאות המודרנית עשתה קפיצה משמעותית לעבר העתיד, ועושה שימוש בשיטות מתקדמות תחת השם חקלאות מדייקת. החדשנות פורצת הדרך בתחום החקלאות, הידועה גם בשם precision agriculture, שעד לא מזמן נראתה כמו מדע בדיוני, מאפשרת לחקלאים לשפר ולשדרג את העבודה החקלאית. התפתחות צילומי הלוויין, התוכנות להדמיה, הרחפנים והיכולות לניטור ובקרה מאפשרים דיוק ביכולות הגידול ומצמצמים את זמן העבודה. באופן זה ניתן לייעל את הגידול, הדישון, ההשקיה, ההדברה, ניהול השטחים מרחוק, צמצום הצורך בידיים עובדות ותכנון הגידולים בצורה מדויקת ומדידה. לא עוד ניסוי וטעיה, החקלאות החדשנית עושה שימוש בטכנולוגיה המיועדת להוביל לשליטה בכל תא שטח ובכל סוג גידול כדי להביא ליבול איכותי ותפוקה מרבית. 

לקבל החלטות באופן מושכל

בחקלאות המסורתית, החקלאי נדרש לבצע מדידות ובדיקות באופן ידני, להשקות, לדשן ולהדביר כל חלק בשטח הנתון. החקלאות המודרנית, אשר מתפרסת על פני שטחים נרחבים ושונים ומטפלת בגידולים מגוונים, נדרשת לשינוי בכמות ההשקיה, הדישון והריסוס באופן נקודתי וייחודי לסוג הגידול. החלטות אלה מתבצעות היום באופן ממוחשב וקל יותר, ומאפשרות לחקלאי לפעול באופן מושכל. 

רואים רחוק רואים עמוק

כדי להביא ליעילות מרבית, החקלאות המדייקת עושה שימוש בטכנולוגיות חדשניות למדידה,  שליטה ובקרה ומשתמשת באיסוף ועיבוד מידע מהשטח בשלבים שונים. בתהליך זה עושים שימוש במספר שלבים ואמצעים:

-טנסיומטרים, אשר מודדים ומנטרים את השטח ואת האדמה במגוון מדדים של לחות, טמפרטורה, מינרלים, קרינה ועוד כדי לספק תמונה מלאה של הגידולים ומצבם. באופן זה ניתן לגדל סוגים שונים של גידולים באמצעים מבוקרים, לשתול גידולים מחוץ לעונה או סוגי גידולים שבעבר לא ניתן היה לגדל בארץ. מכשירים שונים משמשים את החקלאי כדי לקבוע את מצב רטיבות הקרקע ואת קביעת ההשקיה.

-הדמיות לווייניות של פני השטח ותנאיו. צילומי לוויין מבחינים בין סוגים שונים של גידולים וצמחייה ומאפשרים לזהות בעיות וליקויים בשטח ברזולוציה של עץ בודד. כך יכול החקלאי לעקוב אחר הגידולים באופן ממוקד גם בשטח נרחב ומרחוק. 

-תוכנות ייעודיות לניהול ושליטה בשטחים, לקבלת החלטות ומדדים עדכניים.

-שליטה בתאי שטח גדולים על ידי שימוש ברחפנים ובלוויינים. באופן זה ניתן לקבל מדדים של אזורים שונים הדורשים טיפול והתייחסות, לרסס את האזורים הנדרשים במקום שדות שלמים, במהירות וביעילות. כך ניתן לחסוך בעלויות המשאבים, לחסוך בכוח אדם ולצמצם את השימוש בהדברה.

דיוק שמביא תוצרת איכותית 

תחום החקלאות המדייקת מאפשר לחקלאי להפיק תוצרת רבה יותר וטובה יותר מהשטח שלו, תוך חיסכון ויכולת לנהל את העבודה מרחוק. כלי האיסוף מייצרים תמונה מדויקת בזמן אמת שאותה יכול החקלאי לנהל גם בלי להיות בשטח, אפילו מהטלפון החכם שלו. בין הפיתוחים המתקדמים ניתן למצוא מערכת חדשנית לניהול טמפרטורת בית השורשים, המספקת חימום וקירור על פי הצורך. מערכות אלה, שחלקן גם מדשנות ומשקות, מיועדות להביא לתנאים הטובים ביותר של שורשי הצמח וגידולו. בנוסף, היתרונות של שימוש בטכנולוגיה חדשנית מאפשרים לצמצם את כמות ההדברה וההשקיה על ידי שימוש מדויק ולא רחב היקף, לצמצם את כמות כוח האדם שבעבר נדרש להשקות או לרסס את כל השטחים בכל עונה ולצמצם את זמן העבודה על ידי שימוש בריסוס נקודתי באמצעות רחפנים גם בשטח נרחב. שיטת השקיה חדשנית עושה שימוש בעיבוי באמצעות מערכת הפעלה עצמאית. ההשקיה מתבצעת בעיבוי הלחות באוויר או באדמה. כדי למנוע טעויות בבחירת הגידולים, קיימות תוכנות חדשניות המאפשרות לבחור את היבול הטוב ביותר עבור אותו תא שטח ואת התנאים הטובים ביותר לגידולו. כך החקלאי תלוי פחות בתנאי מזג האוויר והיבול איכותי יותר. 

לבחור בשירות המדויק לשטח 

כדי לעשות שימוש בטכנולוגיה המתקדמת בתחום החקלאות, על החקלאי לעשות בדיקה הנוגעת לצרכים שלו, לגידולים שלו, לשטחים החקלאיים ומולם את החברה שתוכל לספק לו את המדדים המתאימים ואת היכולות הטכנולוגיות המדויקות. מדד הכדאיות של השקעה (ROI) מתקבל מחישוב הרווח הצפוי מההשקעה מול עלותה. הרווח מניהול נכון של השטחים, החיסכון במשאבים ושיפור היבול מוביל את הבחירה בחקלאות החכמה. ישנן טכנולוגיות המתאימות לשדות פתוחים וגדולים, אחרות מתאימות יותר לחממות. החדשנות הזו מאפשרת לתפור לכל חקלאי את "חליפת השירותים" המתאימה לו.   

מה שטוב לחקלאות טוב למדינה

המהפכה בחקלאות החדשנית מצריכה גמישות מחשבתית וראייה לטווח רחוק של אימוץ הטכנולוגיה המודרנית גם לטובת החקלאות. המכונות החדשניות, הלוויינים שהתפתחו בשנים האחרונות, התוכנות המתוחכמות והרובוטיקה מאפשרים יצירת חקלאות מתקדמת, שתלויה פחות בפגעי הזמן והאקלים ויוצרת חיסכון. מדינת ישראל, באמצעות משרד החקלאות, רואה חשיבות גדולה בקידום חקלאות המשתמשת בטכנולוגיה חדשנית. כדי לעודד את החקלאים לעשות שימוש באמצעי חקלאות מדייקת, המדינה אף מעניקה סיוע ותמיכה ברכישת המערכות המתקדמות לשימוש בחקלאות. מדינת ישראל נחשבת לפורצת דרך בתחום החדשנות בחקלאות בעולם, הודות ליכולות הפיתוח והטכנולוגיה המתקדמות.